Jumaat, 29 Oktober 2010

Mulianya seorang perempuan.



Perempuan begitu penting dalam kehidupan seorang lelaki.
Jika tidak, Allah swt tidak akan menjadikan Siti Hawa a.s dari tulang rusuk Nabi Adam a.s sendiri untuk memenuhi rasa sunyinya yang keseorang didalam syurga.

Perempuan begitu bererti bagi seorang lelaki, kerana tanpa perempuan:

1. hidup seorang lelaki tidak akan sempurna.
2. tidak akan bertambah zuriat di muka bumi.
3. tidak akan bergelar seorang suami.
4. tidak akan menjadi pemimpin dalam rumahtangga.
5. tidak teman untuk bergurau senda.

Kejadian perempuan adalah lemah kerana dijadikan dari tulang rusuk yang bengkok.
Ini menyebabkan ada kalanya ia sukar dibentuk kecuali dengan hikmah dan kebijaksanaan yang tinggi oleh lelaki yang dapat membimbingnya ke arah kebaikan.

Perempuan tidak boleh :
1. menjadi wali
2. menjadi rasul atau nabi
3. memberi talak

Tetapi dua per tiga daripada perempuan menjadi penghuni neraka.

 Keadilan Allah kepada perempuan :
1. kelonggaran dalam soal-soal ibadah kerana kedatangan haid dan nifas.
2. tidak perlu berjemaah di masjid atau di surau.
3. tidak wajib menunaikan solat Jumaat.
4. tidak disentuh api neraka,jika ikhlas berkhidmat untuk suami dan keluarganya serta memelihara kehormatan diri dan suaminya.

Banyak lagi kebaikan dan keistimewaan yang Allah beri kepada perempuan yang tidak diberi kepada lelaki, ini membuktikan betapa kasihnya Allah swt kepada hambanya yang bergelar perempuan, wanita, gadis, isteri, ibu atau nenek ini.

Isnin, 25 Oktober 2010

Sorry to blogger.


Salam dan selamat malam kepada semua blogger-blogger, dah bersawang blog aku ni...4 hari aku tak bukak langsung blog aku. Maafkan aku kerana tak blogwalking, maklumlah..aku bz skit. Baru ari aku ade masa nak blogwalking. Terima kasih kepada yang sudi singgah ke blog aku ni....ok...aku nak melawat blog korang plak.
Payback Time....


Rabu, 20 Oktober 2010

Ape dah jadi?

Pinjam kat pak cik google.



Ape dah jadi ngan shoutmix aku ni....? aku baru je balik keje...tup2 nak bukak blog..besa lah, nak menjejak semula. Alih2 je tgk shoutmix aku, yang ni aku dpt "This webpage is not available",The webpage athttp://www1.shoutmix.com/?ramdandan&view=2 might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.


Aku baru je nak menjejak blog korang...macam mane ni, adus.... Nanti ape kate korang pulak, korang dah melawat blog aku..tapi aku tak pegi blog korang. Sebab tulah entri merepek ni di posting kan.


Harap2 malam kang takde masalah lagi kat shoutmix aku ni..aku pun heran gak, kesilapan ape yang dah aku buat...hish...


Kepada readers-readers sume leh tolong terangkan sebab2 boleh jadi macam ni. ini perkara baru yang berlaku padaku....sob...sob...sob.





Isnin, 18 Oktober 2010

Award dari LadyBird's

Award dari Ladybird's


 Hari ni Ramdan nak settlekan hutang dari Ladybird's
tapi ade satu lagi hutang lagi dari Izzaty yang masih
tertangguh, bz sejak kebelakangan ni..... 
Inilah rupa awards dari LadyBird's.
Addicted Blog Award..
..Smart jugak..

Terima Kasih sebab sudi memberi award kat Sharing My Life ni....
Belog aku yang tah hape2 yang aku buat...:) 

Award seterusnya juga dari LadyBird's.
Beautiful Blogger Award..
Terima kasih LadyBird's kerana sudi memberinya kepada Ramdan...

Ape2 pun thanks...

Ni aku nak jawab soklan plak..
Die suh aku citerkan 7 perkara tentang diri penerima award :

- Seorang yang agak pendiam -
- Suka menghabis masa di rumah -
- Tak suke kacau org,tapi klu org kacau aku (siap le) -
- Tak suke timbulkan masalah  -
- Aku suke mkn roti nan dan milo ais....hihihi..:) -

(ok lah tu, 5 jer cukup lah yer....)

Kene tag lak kepada 15 blogger (ramai nyer)


cukup la tu...tak larat dah dok mengetag ni....hohoho..:)

Sabtu, 16 Oktober 2010

coret - coret si cilik...

Salam kpd sume rkn2 blogger utk weekend yg agk boring jgk lah bg aku ni..so utk mengisi skit sbyk time boring aku ni..aku nk share skit la cite tntng bebudak pra skolah tmpt wife aku mgaja...( 6 thn ) ape yg aku nk story mory ngn blogger sume ni ialah hasil ape yg di ceritekan oleh wife aku..hehehe...kdg2 die bwk blik cite tntg budak2 ni..sronok jgk aku dgr..lawak2..bdk2 zmn skrg bijak2..ade sesetgh tu,pmikiran bdk2 pra ni same level ngn bdk djh 1 atau 2 tau..ok aku mulekan eak...


first..mase wife aku tgh mgaja tjuk cita - cita..ye lah fokus utk dorang lah nk jd ape bl besa nti kan..so mule lah riuh sume angkt tgn nk bgtau cite2 msing2..ade nk jd askar..nk jd pilot..nk jd polis..nk jd angkasawan..hehe.(.maybe aura Datuk sheikh Muszaphar kite lah kot..) nk jd ckgulah..dan yg pling wife aku nk trkecut perut di tmbh tk kring gusi di buatnye bl salah sorg ank murid die ni bgtau nk jd ustaz..wife aku citelah kt aku kan ape yg bdk tu bgtau die..mcm ni.."teacher,teacher..nti besa saye nk jd ustaz bleh tk teacher?" ank murid wife aku pnggil "teacher" bkn ape sbb skolah pra wife aku ni swasta so lbh ke arah english..speaking lah konon kan...


lepas ank murid wife aku tnye cmtu..so dah tntulah wife aku jwb.."boleh kalu nk jd ustaz tp kene blaja btul"..bdk tu pn snyumlah..hepi sgt2 nk jd ustaz bl besa nti...bdk tu kate die nk pkai sgkok..tk abes lg tu..wife aku kate lg..selang beberape mnit bdk yg blh thn crdik nye td tnye lg.."teacher, kalu saye jd ustaz bl besa nti kan,,,saye blh naik kete ferrari tk?sbb saye nk kmpul duit bnyk2 nk bli kete ferrari arr teacher,,,cntekk teacher" pastu bdk tu trus trgelak..kakakakakaka...wife aku pn ikut gelak sekali..kelaka btul..wife aku ckplah mgkin pmikiran bdk2 ni die ingt bl dh jd title seorang ustaz tk sesuai kot nk pkai kete ferrari,,nmpk spot sgt kot..bl aku piki2 blik, mmg kelaka pn bebudak ni..ade btul nye jgk ape yg bdk2 ni piki..tu aku kate..bdk2 skrg dh mkin pandai piki..


lps je bdk tu tnye soalan yg mnggelikan hati tu..wife aku ckp, die mcm dh trbntut nk truskan topik tu..asyik nk trgelak je..then wife aku pn jwb lah kt bdk tu "bleh.. ustaz naik kete ferrari..nape tk bleh pulak?tp kenelah blaja rjin2"..smbil gelak2 ngn bdk2 tu sume..1 kls riuh..hehehehe..tu lah sbhgian dr cite nye...:)


ok tk?bes tak?kelaka tk bdk2 ni?aku rs blh thn jgk lah minda bdk2 ni..blh piki thp mcm tu...di smping entri ni aku sertakan gmbr2 ceria dorang..LAYAN okey..wassalam..


Ni lah antara ank murid wife aku.
Ber posing di jamuan raye yg lepas.

Khamis, 14 Oktober 2010

Jangan lupe lirik.

C N Blue-Love Light

Gambar ambil kat pakcik google
Geuh del bo myun ul gool ee bbal geh jigo
Geuh del bo myun ga seum ee doogeun doogeun
Ah ee chuh lum soo joob geh mal hago
Geuh del bo myun gwen siri oo seum ee na
Babo chuh rum ja ggoo man geuh leh
Ama neh geh sarang ee on gut gatah

Geuh deh neun neh ma eum sok eh president
Neh ga seum eh byul soo noh ji
I'm genie for you girl
Neh soom eul mut geh haji
Geuh deh ga won ha neun gun da
Nuh reul sarang ha ni gga
Neh sarang eh ee yoo neun ub jan ah you know

Geuh deh neun darling
Bam ha neuk byul bit boda ah reum da wuh yo
Neh mam sok gip peun got eh suh ban jjak guh li neun
Naman eh sarang beet
Geuh del reul sarang heyo darling
Uhn jena neh gyut hae suh beet cheul neh joyo
Meh il bam bara bogo
Bara bwado ah reum dawuh yo
Geuh den nah eh sarang beet

Geuh del leul bo myun goo reum eul na neun gi boon
Yoo chi heh do ja ggoo man geuh leh ama neh geh sarang ee on gun ga bwah

Geuh deh neun darling
Bam ha neuk byul bit boda ah reum da wuh yo
Neh mam sok gip peun got eh suh ban jjak guh li neun
Naman eh sarang beet
Geuh del reul sa
rang heyo darling
Uhn jena neh gyut hae suh beet cheul neh joyo
Meh il bam bara bogo
Bara bwado ah reum dawuh yo
Geuh den nah eh sarang beet

Geuh deh neun lovely
Juh ha neul het sal boda noon ee boo shuh yo
Neh mam sok uh doon got gga ji bal geh bee choo neun
Naman eh sarang beet

Geuh del leul sarang heyo lovely
Doo noon eul gam ah bwado geuh deh bo yuh yo
Ee luh geh bara bora go
Bara bwado noon ee boo shuh yo
Geuh den nah eh sarang beet.


p/s: so....enjoy.

Rabu, 13 Oktober 2010

Pengumuman!




Mulai saat ini dan sewaktu dengan nye, tajuk blog saye telah ditukarkan. Name tajuk blog saye yang lepas "Ramdan Simply The Best To Sharing My Life" ditukar kepada "Sharing My Life". Bukan ape, sebab tajuk yang lepas terlalu panjang. Saye lebih suke yang ringkas dan senang nak sebut...


Selepas ini, tajuk blog saye tiade kaitan dengan tajuk lagu. Harap semua blogger dapat menerimanya dengan ceria. Cheer Up my friends....:):):)




Selasa, 12 Oktober 2010

Jalan-jalan di Air Hitam.

Salam kepada semue bloger2, entri kali ni nak kongsi skit tentang kebanjiran labu sayong. Kebiasaannya labu sayong hanya terdapat di belah2 utare jer kan, tapi korang caye ke tak kalau korang pegi Air Hitam, Johor.....gerenti korang rambang mate punye lah. Kate orang bawak duit sekarong pun tak cukup, gile betul.

Labu sayong @ Air Hitam, Johor
Tengok yang ni......belek2 yang lain, sume lawa2. Ditambah pulak warna2 yang mengancam tu. Rase macam satu kedai jer nak bawak balik umah.

Gitar mainan rock kapak punyer.
Sekilas mate terpandang pulak gitar comey ni. Siap ader tande harga lagi, belum tawar menawar lagi tu.Yang best bile shoping kat Air Hitam ni....memang senang tawar menawar. Harga memang berpada diorang kasi, maklumlah kat sane banyak persaingan. Sape pandai ambil hati customer, barang dialah cepat laku.

Drum cap yamaha tu.
Yang ni pulak tempat aku main drum.....taklah, acah jer. Mase aku tengah skodeng dalam cermin tu....ternampak lah bende alah ni. Skali pandang nampak macam real jew, tapi ni barang hiasan jew....




Isnin, 11 Oktober 2010

Tragedi 10.10.10

Kite dikejutkan sekali lagi dengan kemalangan terburuk di negara kite. Seramai 12 orang maut, sementara 45 lagi cedera apabila enam kenderaan termasuk 2 bas terlibat dalam kemalangan di KM 223 Lebuhraya Plus, berhampiran Tol Simpang Ampat. Polis berkata kejadian berlaku padaa kira-kira 6.40 petang apabila bas express yang menuju ke Kuala Lumpur hilang kawalan lalu terbabas dan memasuki laluan bertentangan.

Keadaan bas yang remuk dalam kemalangan membabitkan 6 kenderaan.
Bas terbabit kemudian melanggar sebuah van dan menghempap 3 kereta lain sebelum melanggar bahagian tepi bas Jabatan Kebajikan Masyarakat yang menuju ke selatan. 3 daripada mereka adalah perempuan. Bagaimanapun, identiti mangsa belum diketahui.

Antara yang terbunuh dalam kemalangan ngeri di KM 233 Lebuhraya Plus berhampiran Tol Simpang Ampat, Rembau Petang semalam.
Kemalangan itu mengakibatkan kesesakan teruk lalu lintas sepanjang enam kilometer di kedua-dua hala.

FAKTA : Bas expres terbabit melanggar sebuah van, menghempap tiga kereta lain sebelum melanggar bahagian tepi bas Jabatan Kebajikan Masyarakat.


Sumber Sinar Harian

Jumaat, 8 Oktober 2010

101010 Tarikh Keramat Angkasawan Kita.



Selepas bercinta selama 8 tahun yang lalu dan mengikat tali pertunangan awal tahun ini, Dr Sheikh Muszaphar akan menamatkan zaman bujangnya dengan wanita pilihannya Dr Halina pada tarikh keramat pilihan mereka 10.10.2010 Ahad ini, Insyaallah....

Mesti meriah perkahwinan mereka nanti, berkonsepkan perkahwinan kayangan. Tahniah buat mereka berdua dan semoga kekal ke anak cucu. Dengar-dengar mereka hendakkan anak seramai mungkin, ape-ape pun Selamat Pengantin Baru untuk mereka berdua.



Khamis, 7 Oktober 2010

Pemboros.

   Fenomena sebegini sering dialami pasangan muda yang belum matang. Kadang-kadangmereka memilih untuk membeli barangan yang berjenama. Ada juga yang tinggal berjauhan dengan ibu bapa boleh membeli tiket kapal terbang mahal untuk berulang-alik dengan kerap, padahal elok lagi jika duit tambang itu ditabung atau untuk modal untuk modal berniaga. Orang kata biar susah dahulu senang kemudian.
   
   Rezeki memang kuasa Allah Taala, tetapi hidup kena dirancang barulah boleh berjaya dunia akhirat. Mengapa duit yang sepatutnya dikumpulkan untuk keperluan masa hadapan itu dihabiskan di meja restoran bersama member? Anak dan isteri pula disuruh sabar dengan makan ala kadar. Suami pemboros biasanya kuat bergantung kepada isteri. Jika isteri bekerja maka wang gaji isteri jadi mangsa. Jika isteri tidak bekerja, mungkin dia akan minta pada ibu bapanya, adik beradik atau jika mereka semua dah menyampah dengan perangainya dia akan lari pergi jumpa Along atau sesiapa saja. Bagaimana hidup isteri dapat tenang dengan perangai suami sebegini?
   
   Isteri yang sudah masak dengan perangai suami pemboros ini kena perbetulkan keadaan. Berbincang dan merancang menjadi agenda yang mesti dilakukan secara berdua. Jangan biarkan suami membuat apa-apa keputusan sendiri dalam hal kewangan keluarga. Jika isteri bekerja, maka lebih senang mengatur pendapatan kedua. Jika isteri tidak bekerja, maka perlu kesabaran dan cara yang lemah lembut untuk menasihati suami, kerana biasanya suami beranggapan bahawa bukan hak isteri untuk mengatur duit gaji hasil titik peluhnya sendiri.
   
   Tetepi isteri juga berhak sebagai pekerja yang menolong suami menguruskan rumahtangga dan anak-anak walaupun dia hanya seorang suri rumah sepenuh masa. Isteri sebenarnya amat bertanggungjawab meluruskan kesilapan suami dalam menentukan hala tuju demi kesejahteraan keluarga.


   Betapa petingnya suami isteri merancang masa depan dengan mentadbir urus harta benda yang dimilikinya. Supaya mereka tidak jatuh ke lembah kemiskinan. Dalam hal bersedekah pun Rasulullah SAW menggariskan panduan supaya seorang suami tidak menzalimi keluarganya. Dan dinyatakan juga bahawasanya baginda sentiasa menyimpan makanan untuk keluarganya buat masa setahun. (Hadis riwayat al-Bukhari)


   Takkan nak selamanya duduk di rumah sewa, berpindah-randah dari satu tempat ke tempat lain. Sementara keperluan nafkah anak isteri semakin bertambah, sedangkan gaji susah nak naik. Bagaimana jika tiba-tiba sang suami kembali ke rahmatullah? Adakah dia telah meninggalkan keluarganya harta yang cukup supaya terhindar dari kemiskinan? Fikir-fikirkanlah!






                                                                                Ramdan

Award Blog Hebat dari XX + XY.


Baru je semalam dapat award, hari ni dapat lagi dari Elyn. Ape2 pun nak ucapkan terima kasih kerana blog saya yang tak seberapa ni dapat tag blog hebat, tak hebat mane pun blog saya ni kan..... Thanks pren2...


 1)Name blog anda buat masa ini?

ramdan simply the best to sharing my life


2)Anda rasa blog anda hebat?

Tak hebat mana pun...sekadar suke2 isi masa terluang


3)Benda yg anda sayang?

kereta, pc, notebook, handphone, bla bla bla....


4)Anda tengok waktu dekat mane?

kat handphone sebab saya memang tak suke pakai jam


5)Web sesawang yg selalu anda jenguk?

yang pertama skali mesti facebook, blog pastu  google.


6)Letak 3 hingga 5 blog yang anda rasa 'Blog Hebat'

3. mia

Rabu, 6 Oktober 2010

Tag dari LadyBird's.

   Ni tag dari LadyBird's... hamba akan cube menjawab (ikhlas ni tau)...
Ape2 pun thanks LB kerana tag saya...(bingung lagi sbb facebook tak leh bukak, ape kes da...)Walau macam mana pun kene lunaskan jugak...hahaha.



1. Apa benda yang paling penting dalam hidup korang?

Pc, Notebook, Kereta aku, Handphone, ade lagi ni...



2. Benda yang terakhir korang beli menggunakan 
duit korang sendiri?

Beli roti canai pagi tadi...



3. Dimana tempat korang ingin melangsungkan 
perkahwinan korang dan tema perkahwinan korang nanti?

Soalan cepu emas ni, takkan aku nak kawin satu lagi...saya dah berkahwin, tempatnye di alor gajah, melaka...temanye "purple cream" 3 tahun yang lalu.



4. Adakah korang sedang bercinta sekarang?

Memang la...caring and loving lagi tau.



5. Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?

Selama-lamanye...(Isteriku adalah kekasih ku)



6. Dimana korang selalu berjumpa dengan kekasih korang?

Hari-hari jumpe...(kat rumah la, mahligai kami..:))



7. Novel/ buku/ majalah yang terakhir korang beli?

Majalah Mastika.



8. Apakah nama penuh korang?

Top Secret......hehehe



9. Antara mak dan ayah korang, yang mana korang lebih mesra? 

Kedua-dua mesra, takde belah bagi.



10. Namakan orang yang korang betul-betul nak 
jumpa dalam hidup korang.
 

Tun Dr Mahathir Mohamad.(sebab nak tanye mcm mane beliau mentadbir Malaysia selama 22 tahun)



11. Adakah korang basuh baju korang sendiri?

Tak...dalam mesin basuh.(zaman dah maju)



12. Dimanakah tempat yang  korang betul-betul nak pergi?

Jepun...



13. Pilih salah satu, peluk atau cium?

Mesti kedua-dua...kalau dipisahkn, tiada kasih sayang.



14. Beritahu 3 benda tentang orang yang tag korang

Seorang wanita.
Orang yg tau pasal ubat.
Peramah.(dunia maya)



15. 5 benda yang korang sangat-sangat sayang 
dalam hidup korang?

Rumahku syurgaku.
Kereta.
Streamyx kat umah...susah klu tak de.
Notebook.
Pc.



16. 5 lagu yang paling korang suka dan selalu dengar?

Maher zain-For the rest of my life
Greenday-21 Guns
Saleem-Tinggal Kenangan
Maher zain-The chosen one



17. Bila tarikh lahir korang dan kat mana korang
sambut tahun lepas?

16 Julai.
Sambut kat umah.



18. 5 orang blogger yang korang nk tag

jap ye nak cari...LOADING>>>>>



19. Cerita sikit blogger yang pertama korang tag 

Dah lupe la...kisah silam....hehehe.





Related Posts with Thumbnails